Istiqamah.

Bila mana kita berbicara tentang istiqamah, konfem berhubung kait dengan ibadah kan?


Ramadhan dah start packing barang, flight Syawal pula dijangka tiba kurang dari 3 hari.



Jom kita flashback. sebentar.



Masuk dalam otak, pergi ke hari pertama Ramadan.


Gua yakin semua ada pasang niat tyme hari pertama kan?

"Ramadan tahun ni, quran 30 juzu' settle."

Takpun.

"Tahun ni, cannot cannot soDorm, soLas, soWan, soRau, dan solat solat lain selain dari tempat musolla."


Itu konfem. semua orang pasti ada azam, hala tujuan, visi, misi, target.


Tapi sejauh mana kita hidupkan niat yang kita pasang tu?


Adakah ramadan tahun ini berjaya menjadi lebih baik dari yang lepas? atau hanya menjadi selingan kosong, sekadar ikat perut, lapar dan dahaga.


Tepuk dada, tanya sakit ke tak. 

Tepuk hati tanya mana pergi target tu. 

hilang? terhapus? termusnah? hancus? menjadi ilusi kosong?


atau berjaya dihidupkan.


Kalau berjaya tepuk tangan segembira yang boleh, jerit yeeeeeeeeeaaaaaay macam anak jiran sebelah.



Kalau tidak, renung dalam ke jiwa. tanya apa masalah kita.


Salman Faris

Salman Faris. I am a 2015 graduate of KISAS and currently is pursuing my study in the International Baccalaureate program in Kolej MARA Banting. Was a part-time photographer involving weddings, portrait and events plus freelance graphic designing.