Esei/Essay.

First of all, tertulis nya esei yang berdakwatkan font calibri di bawah ni atas dasar permintaan. Yupppp, permintaan. permintaan yang bukanlah dari fans atau peminat (mungkin boleh jadi juga) tapi dari insan insan bergelar kawan. harap layan je la nukilan kali ni ya.

Nak cakap awal awal yang karangan ni mungkin mengandungi kesalahan grammar, entah banyak ke tidak, tu kurang pasti. Aku just hamba, mendomba je kerja, tak pernah terlepas dari kesilapan dan kesalahan. So aku minta maaf banyak-banyak terlebih dahulu. 

Ni lebih kurang macam karangan trial aku hari tu. Mungkin lagi teruk, mungkin lagi baik. So here goes. 

Baca basmallah dulu ya.

Letter: Happy Mother's Day.

p/s: updates boleh lihat di bawah sekali dalam tulisan warna biru.


NO.17 JALAN TS3
TEMPLER SAUJANA
48000 RAWANG
SELANGOR

3rd MAY 2013

Dear mother,

How are you? I hope you are in the pink of health. I have been starting to wonder what should I give you for this year's Mother's Day and I finally end up with giving you a letter; handwritten. Giving cards and wishes or celebrating with cakes are too mainstream so I decided to do something different. I hope you don't mind.

Mother, I just want to tell you that you are the world's greatest mother of all time and how much you meant to me. You have raised me from the moment my eyes caught light where I was a little baby, until the person who I am now, a handsome, intelligent boy who possessed the enthusiasm of a seven year old kid. I may be childish at times and I am absolutely aware of that. You have taught me from things as simple as ABC to things as complex as the human biology. I am totally in your debt mom. 

Mother, do you remember the time when you helped me and brother with our Mathematics homework? Without your help, I wouldn't have scored A for my Mathematics in my past PMR examination and brother would most probably failed his Mathematics in class. So thank you, mother.

Mother, do you still remember when you gave up your job as the company's CEO just because of me who was crying day and night? I still remembered father's panicky reaction when he heard about your steadfast decision; he was awestruck. The only thing that occur to me now is you giving up the job just to take care of me. I am deeply touched with your decision.

Now, I want to tell you how much your cooking meant a lot to us espcially how it meant to me. Frankly, your cooking is the most delicious cooking the whole planet could ever have especially when you cook those grilled burgers which are my favourite without a single doubt. I could feel the pleasure and prosperity in every bite when I eat them. They look good, smell good and of course, taste good; all because of its chef, which is sincerely you mom. Thanks for every single meal that I have eaten for the past 16 years of my life mom.

I really want you to know how glad I am to come out of your womb and be your son for I am totally grateful for that. No other mother, no other woman would have raised me into what I am today if it's not you mom. Without you, I wouldn't have live in the lap of luxury that I am living every single day of my life right now. Without you, I couldn't have live the enthusiasm as a teenager that I am having now. Without you, I would have probably died in a drain or next to a warehouse or something. Without you, home would not feel like home.

I am starting to shed tears now, so I faithfully apologize if you receive this letter wet. Again, I would like to thank you for all your zealous effort in raising me, thank you mother and Happy Mother's Day. Have a blast in the coming days of your life and be the utmost caring mother I had known in my entire life.


Sincerely your loving son,
(SALMAN AHMAD FARIS)

di bawah ni pula ada tips sedikit yang che nak kongsi. che buat dalam bentuk poin naa lagi senang hangpa semua nak baca.

1) tulis karangan toksah panjang panjang, hang bukan nak buat novel John Green pun. 

2) buat yang macam teacher nork hang tu suruh - PARAGRAPHING. che tau yang hang bukan apa tak nak buat paragraphing tuh, tapi hang kurang paham kan pasai benda tuh? toksah tipu lah, che pun tak paham gak first first dulu so meh che terangkan sikit.

paragraphing tu bukan maknanya hang tulis satu satu apa nak tulis, n then pi tulis poin pulak n then pikir apa nak elaborate. tapi maksudnya sebelum hang buat esei, hang perhatikan format esei dan tenses esei tu. kemudian, hang buat draf and rewrite.

"Draf and rewrite tu apa bang oi?"

draf tu bermaksud - tulis esei sekali lalu, yup SEKALI LALU. 

tapi kalau draft and rewrite lak bukanlah bermakna hang pi tulis esei sekali lalu pastu pi padam buat balik, bukan. serious bukan. tapi hang tulis esei tu sekali lalu and then baca balik and betulkan apa apa yang salah especially grammar. Grammar tu penting nak gila so lebih baik jangan banyak salah kat situ, tolak markah banyak oii.

yang ni serious - buat cara draft and rewrite ni and konfem karangan hang kurang kesilapan nya. pakai apa yang teacher dah bagi, kaedah guru ni insyaallah ada berkatnya.

3) perasan tak phrase 'as simple as ABC' dan 'in the lap of luxury' kat esei di atas nuhh.  tu namanya idioms and phrases. idioms bukan idiots oii, beza maksudnya tuh. cuba pakai idioms ni untuk dapatkan merit + sedapkan karangan. 

bawah ini ada beberapa contoh idioms/phrases dan maksud nya sekali serta contoh ayat simple yang hang boleh pakai tang PMR nanti.

1. as simple as ABC - mudah
2. in the lap of luxury - dalam kemewahan
3. in the pink of health - sihat walafiat
4. alive and kicking - sihat
5. all in the same boat - dalam masalah/keadaan yang sama
6. apple of my eye - permata hati
7. break a leg - gud luck
8. dark horse - dulu takde orang kenal, tapi sekarang menonjol
9. every cloud has a silver lining - setiap yang susah nanti akan ada baiknya
10. get over it - pedulikan masalah apa yang sedang berlaku
11. keep body and soul together - untuk dapatkan duit yang cukup untuk hidup
12. new kid on the block - budak baru
13. over the top - keterlaluan/terlalu ekstrim
14. raining cats and dogs - hujan kilat yang bising nak mampuih
15. rise and shine - selamat pagi
16. under the weather - tak sihat
17. you are what you eat - nak sihat kenalah makan makanan sihat
18. put a sock in it - suruh senyap
19. out of the blue - sesuatu yang tetiba pelik berlaku
20. between the devil and the deep blue sea - dalam dilemma

PERINGATAN. nak pakai idioms boleh. boleh sungguh, boleh sokmo. tapi ingat, kalau pakai idiom jangan tersalah eja mahupun tersalah tulis, walaupun tertinggal satu huruf.  contohnya kalau 'raining cats and dogs' hang pi buat ' raining cat and dog' terus salah. konfem. so hati hati ya dalam menggunakan idioms.

kalau tak paham apa apa atau nak minta tuliskan sample ayat atau nak minta idiom spesifik boleh komen kat post ni atau shout terus kat shoutbox tuh atau contact in persona atau kat mana mana je lah (banyak sangat atau pulok). nak jumpa in person pun boleh especially yang banatsss (gatal pulak sebentar huhu. ini main main je okay)

wassalam.

update.

questioooon yang korang tanya and aku cuba jawab:


"bagi la tips macam mane hebat bi"


Hebat BI tu tak lain tak bukan ilham dari Allah n serious aku tak leh tolong anda untuk menjadi 'hebat' sepertimana yang anda persoalkan tu. tapi ini 2 tips yang aku rasa kita boleh manfaatkan kerana masih belum terlambat -- 


1. Firstttt, aku tahu yang korang semua tak nak cakap BI doploh pat jam, siapa nak? aku pun tak nak. ini terbukti apabila tiada orang yang memartabatkan bahasa penjajah ni pada hari monday si english day. tapi kau orang kau orang semua boleh cuba, ek ehemm, boleh mula membaca buku buku inggeris. tapi ada cara pemilihan buku buku ni. silakan lah tengok ya.


i) taste korang hape? suka action ke? romance ke? perang ke? romance ke? science fiction ke? romance ke? cerita dongeng ke? ataupun romance? okay ternyata taste aku hape di situ.


ii) hang tu dah berumur, jangan la baca buku Peter and Jane lagi. kalau tak nak baca novel novel tebal, cari buku yang nipis pun takpe, janji dapat belajar new tatabahasa. dah dapat 3 - 4 perkataan baru, buat la dalam 10 ayat untuk setiap perkataan tuh. n then try main selit selit dalam karangan.


cara ni serious tak best bagi aku sebab aku sebenarnya memang tidak gemar untuk baca buku tebal tebal ni. itulah pasai nya kalau pergi pusat segala sumber tu, aku cari yang nipis nipis je, tak dan aku nak sentuh novel novel ni.


2. Tips yang kedua ni simple dan simple sesangat. simple nya menjangkau kesimple-an simple simple yang simple yang lain tuh. iaitu, jeng jeng jeng.


engkorang engkorang semua ni raih lah berkat ilmu guru guru BI korang tuh. dan maksud aku termasuklah guru guru tyme sekolah rendah dulu and mana mana guru je la yang pernah ajar tuh. pi minta maaf dan say I love you kat dia. nak lagi suwittt buatlah letter macam kat atas ni (kalau sanggup lah). sesungguhnya setiap orang yang pernah mengajar walaupun sepatah ayat itu adalah guru. so respect and love them okay.



"kalau masa buat esei rasa blur je, nak buat apa???"

Buat esei memang bosan//sakit hati//tekanan emosi//perit tapi hakikatnya esei itu perlu juga ditulis. Tipu lah kalau kata aku tak pernah pun dalam kondisi ni malah selalu sebenarnya rasa blur ni especially masa exam. Tapi kan, kalau dalam exam, dah blur tu tak boleh buat apa sebab kamus or nota-nota mana boleh bawa masuk exam. 

Kalau aku, aku akan cuba untuk duduk dalam keadaan paling rileks se-rileks-nya yang boleh and then tenung lah lampu dewan//pintu//pemeriksa//kipas dan sebagainya. 

And most importantly, berdoa dekat dia. Kalau dah blur sangat tu, yakinilah ada yang lagi blur dari anda. So dalam doa tu, doa untuk kawan sekali okay. Semoga membantu.


"macam mana nak buat karangan yang sedap?"

Sila definisikan sedap anda tu macam mana. Kalau makna sedap anda tu -- karangan yang apabila dibaca rasa puitis aje ala ala Shakespeare, memang dah tak ada jalan lain. Kecuali. Kecuali banyak baca buku and novel. 

Sebab apa? Sebab masa baca novel tu, insyaAllah dapat perkataan-perkataan baru yang boleh anda dapat beserta contoh ayatnya. So, perkataan perkataan tadi tu mudah digunapakai dalam karangan anda tatkala anda memahami cara penggunaanya. 

Kalau nak buat karangan yang gila-gila punya sedap, yang sekali baca cun-melecun punya bombastic punya hebaq punya asksjdalksjd punya karangan, silalah rujuk kamus setiap kali anda berlatih buat karangan. Nanti tyme exam sebenar, perkataan dalam kamus tadi tu insyaAllah dah melekat dalam kepala.



"aku bosan lah baca buku, tak ada cara lain ke?"

Well, sebenarnya ada cara lain. Memang ada cara lain. Yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay ada jalan lain selain baca buku yang bosan tahap mega, eh silap, tahap giga tu. iaitu dengan menonton tv. daaaan, jeng jeng jeng, main game.

Obviously, both ialah cara yang aku buat. Tengok tv tu mungkin mainstream. semua orang buat. siapa tak kan? cuma tengok tv kenalah tengok cerita inggeris. Jadi, walaupun sudah berumur, masih belum terlambat untuk menonton Disney Channel ataupun Cartoon Network. Kalau rasa nak komedia sikit pergilah tengok Oh My English tu, banyak gak benda yang boleh belajar. Mau skema lagi? boleh la pergi ke Tutor TV dan tonton segmen BI.

Main game pun lagi satu option. 

"kenapa main game boleh jadi pandai BI lak ni, nak tipu che ke?"

OK. *buat muka garang jap*

Tak cukup serious ke muka aku? Fine.

Main game tu seriously membantu dalam memantapkan BI anda anda kalian kalian semua. Tapi syaratnya main game BI. Tak kesah lah Pokemon, Digimon, FIFA, Blackshot, Counter-strike, DotA, LOL atau apa-apa je lah. Seriously semua game ni boleh membantu anda sepertimana ia telah membantu saya.

"macam mana?"

Senang je, contohnya kalau dalam FIFA, hang tengah bawa bola nak goal dah and commentator tu cakap,

"and there's Lionel Messi, he's shoving the ball, brilliant reflexes. and he shoots. GOAL"

Tak ke dah belajar banyak perkataan baru? Mai kita lihat.

1. Shoving
2. Brilliant
3. Reflexes

See? Dah 3 dah. Sekali hang bawa Messi nak rembat goal je dah tiga perkataan belajar. Apa lagi? Bawa lah dia lagi 10 kali, dapat belajar 30 perkataan. Bonus tak? Simple.

Salman Faris

Salman Faris. I am a 2015 graduate of KISAS and currently is pursuing my study in the International Baccalaureate program in Kolej MARA Banting. Was a part-time photographer involving weddings, portrait and events plus freelance graphic designing.