Touched.


Salam semua.

Blog ni dah berhabuk ya? To be honest, memang plan dah tak nak sentuh dah blog ini; biar buat kenangan je, kalau nak tulis pun maybe a few months lagi or after PMR. But, my friends inspired me to write this post. Yes, Friends Indeed.

Macam tak percaya je cuti seminggu, but many things can happen, and had happen. This week had been one of the busiest yet the saddest I've experienced. Tapi apakan daya kan? Semua benda ada hikmah. Everything has an outcome. that's a quote from my loving father.

Hari ini, saya, Salman bin Ahmad Faris bersaksikan komputer dan mouse, serta kerja folio BM yang tertera di hadapan telah menangis. MENANGIS. Had to confess, i'm not the kind of emo guys yang sikit-sikit touching; but this; this really open my heart. Last kali menangis time form 1 kot, tu pun sebab rindu nak gila kat parents, maklumlah form 1 kan. Tapi, disebabkan satu post ni je, aku tewas; tewas di medan peperangan menentang sebak hati untuk menitikkan air mata.

Don't cry, why are you crying? Well jawapanya sangatlah senang, because I'm so proud to have a friend like you guys and gals. Kau ada ke kawan-kawan yang sanggup tutup -- let be more specific, disable something yang kau anggap selama ni fun, life-changing, tempting? Let's take an example: anda peminat ais-krim magnum yang tegar, tak makan sehari memang boleh jadi nak gile la, in a word - sangap; one day the fatwa says, no no cannot cannot har-om har-om tak leh makan itu magnum. Mau nak gilo tak? Well, kawan-kawan aku sanggup. I repeat SANGGUP.

One word yang aku boleh anugerahkan kawan-kawan aku yang hebat lagi awesome ni. #RESPECT 

So buat masa sekarang ni, ambil la nafas dulu ya? Tenangkan fikiran tu dulu sebelum scrolling down.




So now let me proceed.

Seminggu cuti kali ni sungguhlah tak produktif, mengape? Salahkan diri sendiri la ya, it's me, me and me. Homework tak disentuh; KST, KGT, Folio BM, Science, Sivik, teks syarahan BI. sebenarnye dah buat dah notes kecil kat desktop, malangnye, diri ini leka dengan segala FB, Twitter, Tumblr, Askfm, Youtube dan lagu yang sungguh mengasyikkan tuh.


Tulah die hebat tak hebat setan-setan ni, dunia dah jadi raja kepada kita. Meh kita fikir sejenak, berapa lama kita luangkan masa untuk Sang Pencipta? Pernah tertinggal baca qur'an masa cuti? Solat sunat? Qiam? Spellbound tak apabila cakap macam tuh? Sedangkan benda-benda ni kita tak tinggalkan semasa di asrama, (exclude qiam, mungkin sekali-sekala) tak rasa ricocheted ke apabila semua benda yang kita dakwahkan, yang kita tazkirahkan tapi kita sendiri tak buat? Jadi renung-renungkan lah ye sama-sama.

The only thing yang agak produktif time cuti nih rasenya satu je -- tooked a trip down memory lane, recalling the days back then. Pasang lagu sedih and then tengok balik satu per satu gambar-gambar time darjah 6 and form 1 dulu. First thoughts -- Wow, is that me? How time flies kan? Dulu time form 1 asyik kena buli, sekarang dah form 3 kita yang buli adik-adik. Ceh, takde la buli, bermesra dengan adik-adik -- that's a better phrase.



Kadang-kadang pernah gak duk termenung sekali-sekala, memikirkan; dah semakin tua ya aku ni? Sekarang dah nak masuk bulan 4, YUP BULAN 4, APRIL, jom kira bersama dengan saya berapa hari lagi nak PMR. PMR pada bulan 10, Oktober. So you do the math, 10 tolak 4 berapa?

10 - 4 = 6

OMAIGOD. 6 BULAN je lagi, tak ke sekejap je tuh? Lepas ni, dup dap dup dap, its already October. Maklumlah, takwim di sekolah kluster ni kan packed, lepas ni dengan sukantara, n then susbest lagi; memang Oktober is in a jiff la.


And ade pulak kawan-kawan aku yang cerita pasal pindah. say what? yup, PINDAH.


Confession: PINDAH is a really SAD topic. But I think it's too early to talk about it. Thinking about it dah buat sedih apatah lagi membicarakan tentang nye. Almaklum, form batch 14 ialah form yang mengalami kepupusan kerana kamilah form yang paling sikit di bumi bestari ni. So kalau dah hilang sorang tuh mungkin terase macam hilang seorang ahli keluarga kan? Yup, we are one huge happy family, 1 Malaysia lah katakan, semua ada, jawo, kelate, arab, cina, doppelganger pun ade. Kamilah juga batch yang sangat nakal dan keanak-anakan yang teramat. In a word, hyperactive la kot. Mengalami sugar rush; maklumlah selalu makan mentos dalam kelas masa cikgu mengajar.

So thats it.

p/s: 

hari ini, tanggal 30 Mac 2013 kakak saya pergi ke hospital. for what? let me answer that in 2 words ok -- untuk deliver. let's pray for her together ok? :D

Wasalam readers :)

Salman Faris

Salman Faris. I am a 2015 graduate of KISAS and currently is pursuing my study in the International Baccalaureate program in Kolej MARA Banting. Was a part-time photographer involving weddings, portrait and events plus freelance graphic designing.

3 comments:

Muaz Faris said...

sayu je baca ..

Salman Faris said...

meant to be that way

Afif Anis said...

Hmm.. Salman-2. (Y) best-2